Finale GP Komren & Gradski ŠS Niša „Dragutin Šahović 2016“

Pobednik serijala FM Nemanja Živković

 

Šahovski klub gluvih i nagluvih „Komren“ i Gradski ŠS Niša, organizovali su finalni GP cuger „Dragutin Šahović 2016“, u prostorijama Šahovskog doma u Nišu, 24.01.2017. godine. Učestvovalo je prvih 12 iz kvalifikacija, uz uslov da su odigrali 50% + 1 GP turnir u 2016. godini i da su žitelji Niša ili Nišavskog okruga, ili da su registrovani za klub sa teritorije Niša ili Nišavskog okruga.

U kvalifikacijama je učestvovalo preko 140 takmičara, uglavnom su turniri bili memorijalnog karaktera, ali, šahisti su imali skoro dupliran nagradni fond, u odnosu na prethodnu godinu! Serijal GP turnira je još jednom pokazao da šahisti preferiraju popularne cugerice i brže tempove.

Turnir se igrao po Bergeru u 11 kola, 5 minuta za razmišljanje. Pobedio je jedan od favorita, FM Nemanja Živković, koji je na master studijama na Fakultetu za fizičku kulturu u Nišu, sa 9 poena. Drugo mesto, sa 8 poena, osvojio je MK Mario Livaja, a tek treći, prvi favorit, GM Miroslav Miljković. Četvrto mesto, sa 7 bodova, pripalo je FM Ljubomiru Biljaniću, a na deobi V i VI mesta su MK Stefan Mladenović i MK Aranđelović Aleksandar sa 6,5 poena. Sedmi je FM Goran Terzić, sa 6 a osmi FM Dragan Živić, sa 5,5 poena. Tek deveti je IM Branimir Maksimović, sa 4,5 poena, a deseta je WIM Maja Veličkovski-Nejković sa 2,5 poena. Goran Đurić, prvokategornik i zvanični fotograf Gradskog ŠS Niša, osvojio je jedanaesto mesto, sa 1,5 boda, dok je poslednji, dvanaesti, Jevrem Buzdumović, sa 0,5 poena. Sam ulazak u finale poslednje dvojice, ispred mnogih renomiranih igrača je bio pozitivno iznenađenje, pa je i njihov plasman na tabeli očekivan.

Nagradni fond od 20.000 dinara, pehar i 3 medalje obezbedio je ŠK GN „Komren“, organizator 9 kvalifikacionih turnira i finala. Pored brojnih bočnih udara, preklapanja termina, hiperinflacijom turnira u Nišu i mnogim drugim problemima, trenutno najjači klub u gradu i okrugu, Šahovski klub gluvih i nagluvih „Komren“, smogao je snage da uspešno završi ciklus turnira, koji je dobio na tenderu Gradskog ŠS.

Link sa konačnom tabelom i rezultatima:

http://chess-results.com/tnr259971.aspx?lan=1&art=1&wi=821

Nagrade su uručivali FM, FT, IA Dragan Živić, predsednik ŠKGN Komren i Dr Dragana Simić, predsednica Gradskog ŠS Niša.

 

FM, FT i IA Dragan Živić