Tvrđavska pijaca u Nišu poprište šahovskih borbi

Bilo kuda šah se može igrati svuda 

Po prvi put u istoriji Niša, odigran je humanitarni dečji turnir na niškoj pijaci kod Tvrđave, u organizaciji Šahovskog kluba gluvih i nagluvih „NAIS“, u saradnji sa Školom šaha Dečijeg centra, a pod pokroviteljstvom JKP „Tržnice“ iz Niša.

Potpisnik ovih redova i direktor JKP „Tržnica“, g-din Radovan Milojević, su u jednoj neformalnoj konverzaciji, u jednom od niških kafea, u roku od 5 minuta ideju rešili da pretvore u delo, a onda je svega nedelju dana ta ideja realizovana! Danas, 25.7.2017.godine, na centralnoj niškoj pijaci, kod Tvrđave, odigran je dečji brzopotezni turnir. Takmičenje je imalo 2 polufinalna turnira, sa 5 i 6 takmičara, a onda su se u borbi za medalje i plasmane ukrstili šahisti iz A i B grupe, po redosledu iz kvalifikacija.

Pobedio je Dušan Petrović, ispred Filipa Zdravkovića, a njih dvojica su u polufinalu savladali sve svoje rivale. Finalni duel je bio očekivan, budući da su obojica visoko rangirani an lestvici najbolkjih srpskih pionira. Treće mesto osvojio je Lazar Veljković, najbolja devojčica je bila Vanja Veljković, a najbolji predškolac Vuk Ćirković (nedavno napunio šest godina).

Pobednik je dobio pehar, podeljeno je 8 medalja, sva deca su dobila diplome, sokove, vodu, a nije bilo upisnine.

Veliko nevreme, pljusak, grmljavina , koji su poklopili Niš, nakon mnogih tropskih dana, nije omelo mlade niške talente, uglavnom polaznike Škole šaha Dečijeg centra, članove ŠKGN „NAIS“ i decu radnika JKP „Tržnica“, da budu učesnici ovog spektakla. Bilo je jako interesantno biti deo tog kolorita i kontradiktornosti, odnosno dok se na naše 2 tezge igrao šahovski turnir, cuger na 5 minuta po igraču, na susednim tezgama se prodavalo voće i povrće, pa i garderoba i plastika. Dešavalo se da deca reklamiraju nemoguć potez i čekaju sudiju, a da istovremeno prodavac na tezgi tik do šahovske table, reklamira svoje povrće, što je samo ulepšalo čitav događaj. Turnir je bio izuzetno gledan, jer je veliki broj ljudi, pravio pauze u kupovini svežeg voća i povrća, čudeći se kako klinci tako brzo i dobro igraju šah. Par dekica je probalo da ukrsti šahovske figure sa našim čelnim igračima, ali, nisu im ostale lepe uspomene od tih duela!

Organizacija ovog turnira, jedinstvenog ne samo na našim prostorima, je još jedan dokaz, da se uz malo dobre volje i šah može ogranizovati na skoro svim destinacijama i može obuhvatiti sve populacije ljudi. Osnovna ideja je bila humanost i da se obrati pažnja na decu oštećenog sluha, kao i da se pokaže način kako se preko učenja šaha i učešća na šahovskim turnirima, ta deca mogu socijalizovati i biti ravnopravna sa pstalom decom.

Turnir je bio izuzetno medijski propraćen, od najava u gotovo svim niškim medijama, emisijama uživo, preko izveštaja i gostovanja u popodnevnim TV emisijama, na lokalnim niškim TV stanicama.

Turnir je posetila i Slađana Erić-Ranđelović, višestruka prvakinja gluvih i nagluvih Srbije.

Još jednom veliko hvala JKP „Tržnici“ i direktoru, Radovanu Milojeviću, što su nam pomogli da budemo deo ovog jedinstvenog šahovsko-pijačnog spektakla.

FM, FT,IA Dragan Živić, potpredsednik ŠKGN „NAIS“