Novo na sajtu

GM Ivan Šarić – Prvak Evrope

Hrvatski velemajstor Ivan Šarić, koji je u nastupio konkurenciji 302 takmičara na Evropskom prvenstvu u Gruziji, postao je novi prvak Evrope u šahu.

Mladi 27-godišnji velemajstor Ivan Šarić – koji je bio juniorski prvak Evrope i sveta – pobedio je na Evropskom prvenstvu u Gruziji sa osvojenih 8,5 bodova iz 11 partija.

Splićaninu Šariću – koji je uoči poslednjeg kola bio peti – to je uspelo tako što je pobedio u sedam partija, remizirao u dve, a izgubio je samo jednu. U tom poslednjem kolu Šarić je bio bolji od Čeha Davida Navare što mu je na kraju osiguralo evropsku titulu.

Čestitke Ivanu Šariću!!!

E sad… kakve to ima veze sa našim gradskim savezom??? Pa ima, itekako ima!

Čim se Šarić okitio zlatom, svi tamošnji mediji su bržebolje to objavili, na sva zvona i sav glas. I treba da objave, to je izuzetan uspeh hrvatskog šaha.

A kakva je situacija kada dvoje mladih nišlija postanu prvaci Evrope u svojim kategorijama, ostvare nezapamćen uspeh i to pred svojom publikom?

Gotovo nikakva… NIJEDNA od vodećih TV stanica (gradskih, okružnih, državnih) ih nije pozvala da gostuju u nekoj emisiji, iako su bili više puta obaveštavani o tome.

Posebno je tužno to što i pored velikog napora roditelja nisu uspeli da obezbede sredstva da otputuju na Svetsko prvenstvo u Italiju, što im kao prvacima starog kontinenta pripada.

Pa kako onda da se iz Niša, Beograda ili nekog drugog grada pojavi neki novi Evropski šampion u šahu? Pa sada i u ovakvim uslovima, teško… Veoma teško…

Ali, možda šah nekad kod nas bude ono što i jeste: Sport, igra, nauka, umetnost…

 

Zdravko Ćirić

administrator sajtova GŠS Niša, GŠS Beograda