Novo na sajtu

IX Memorijal „Dejan Živić 2017“

Šahovski klub gluvih i nagluvih „Nais“ (donedavno „Komren“), organizovao je IX Memorijalni brzopotezni turnir „Dejan Živić 2017“, u čast sećanja na prvu žrtvu „Balkanskog sindroma“ – uranijuma tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Učestvovalo je 44 takmičara, ali je sastav turnira bio atomski – učestvovala je većina aktivnih vrhunskih cugeraša Niša i okoline. Sastav od 2 GM; 5 IM i 6 FM, te igrača sa neoverenim titulama, poput Vuka Đorđevića i Stefana Mladenovića, govori o kvalitetu turnira. Igralo 11 kola, po švajcarcu, tempo 5 minuta po igraču, u prostorijama elitnog restorana „Royal Place“ u ambijentu kao u holivudskim filmovima. Turnir je igran u okviru serijala Gran Pri NAIS&GŠS Niš za 2017. godinu, a rejtinguje se kod FIDE, uz nagradni fond od 26.250 dinara (oko 210 evra).

Pobedio je Vuk Đorđević, sa impresivnih 10,5 poena iz 11 kola, što je još jedan blistav rezultata najveće niške nade, koji ne overava titulu IM; već se očekuje ona velemajstorska. Drugi je GM Miroslav Miljković, kralj internet cugera, sa 9 poena, ali,  spremanja doktorske specijalizacije i trenerske obaveze, uzimaju svoj danak i u vidu nagrada i u vidu rejtinga. Treće mesto i 8 poena osvojio je IM Mladen Milenković iz Paraćina, koji godinama, uprskos svim obavezama i vremenskim prilikama i neprilikama, učestvuje na većini GP turnira u Nišu. Četvtro mesto u generalnom plasmanu i prvo mesto na klupskom nivou, sa 7,5 osvojio je MK Mario Livaja, čiji se blic i rapid elo ponekada pribiži i cifri od 2400, ali titula FM se očekuje skoro kao „ kod Đekne“. Na deobi od V do VII mesta su „revolveraši“ FM Goran Terzić i FM Nemanja Živković, te IM Željko Đukić. Raduje posebno dobra igra IM Đukića, koji popravlja formu, posle dužeg odsustvovanja iz medicinskih razloga. Na deobi VIII do IX je grupa igrača, sa 6,5 poena,  a do X mesta, čime se završava spisak nagrađenih su: Stefan Mladenović, FM Nebojša Đorđević, GM Miroslav Tošić .

Najuspešnija takmičarka je WIM Maja Veličkovski-Nejković; najuspešniji veteran preko 65 godina je MK Ranko Đurić, a preko 50 godina je IM Branimir Maksimović. Najbolji omladinac je Lazar Đorđević, a najbolji predstavnik Gradske opštine Crveni Krst je Veljko Ivanović. Najbolji do retinga 2100 je Stefan Stoiljković iz Leskovca, a do rejtinga 1900 je Toplica Marjanović iz Paraćina. Najbolji kadet ŠK GN Naisa je Filip Zdravković, a najbolji predstavnici domaćeg kluba su : Mario Livaja, FM Dragan Živić i Miloš Ostojić.

Turnir je igran pod pokroviteljstvom Gradske opštine Crveni Krst, uz pomoć Veća samostalnih sindikata Niša i firme EI – OPEK Niš, u saradnji sa Gradskim šahovskim savezom Niša. Svi takmičari i posmatrači dobili su specijalne hemijske olovke, sve takmičarke cveće, pobednik je dobio  prelep pehar, a podeljeno je i 20-tak diploma nagrađenima i gostima turnira.

Svi detalji i konačna tabela na linku: http://chess-results.com/tnr276191.aspx?lan=1&art=1&wi=821

Turnir su otvorili i povukli počasni potez, Aleksandar Živić, sin pokojnog Dejana Živića i Miloš Đorđević, resorni većnik za sport u GO Crveni Krst. Skup su uvažili i Dr Andon Kostdinović, dekan Fakulteta Konstantin u Nišu i Dr Dragana Simić, predsednica Gradskog ŠS Niša, kao i Slobodan Gušić, ispred Veća Samostalnih sindikata grada Niša.

Nakon turnira, sledilo je tradicionalno iće i piće, za članove ŠK GN „NAIS“, organizatore i goste turnira.

Glavni sudija turnira, FA Igor Lukić i zamenik NA Aleksandar Zlatanović, nisu imali velikih poteškoća da bez primedbi odsude turnir.

Direktor turnira je bio potpisnik ovih redova, potpredsednik ŠK GN „NAIS“- Niš.

 

Prof. Dragan Živić, FM, FT, IA