Novo na sajtu

Međunarodni dečji šahovski turnir “Družba, Sofija 2015“

Međunarodni dečji šahovski turnir “Drujba 2015”, odigran je u Sofiji, 29.3.2015. godine i predstavljao je pravi šahovski sabor, dece iz Srbije, Makedonije, Albanije i Bugarske, sa impozantih 390 takmičara. Igralo se u 3 starosne kategorije: do I razreda OŠ, II do IV I V do VII razreda.

Najstarija Šahovska škola u zemlji, pri Dečjem centru u Nišu, dobila je poziv za turnir, a isti smo preneli i pružili mogućnost i ostaloj niškoj deci i deci sa juga Srbije, pa je uz akciju Gradskog ŠS Niša, zatim samostalne organizacije roditelja iz Vlasotinca, respektabilan broj dece iz SRB učestvovao na ovom prazniku šaha na Balkanu. Takođe, na turniru su učestovala i deca iz privatne škole iz Beograda, sa trenerom-učiteljem, IM Nikolom Nestorovićem.

Prelep školski kompleks, sa velikom bioskopskom salom, svojim restoranom, skockanim prostorom, dvema velikim salama, gde su igrale mlađe grupe i ambijentom takvim “da poželiš da ponovo budeš đak”, ugostili su skoro 400 dece i nešto manje od te cifre pratioca, trenera, volontera, sudija itd.

Respektabilan nagradni fond u srednjoj i najstarijoj grupi, pregršt predmetnih nagrada, pokloni za svu decu, u vidu diploma, blokčića, hemijskih, čokoladica, kao i sendvič za sve takmičare i pratioce, pa čak i “za poneti”, Sve to, bez turnirske kotizacije, su učinili da pomislimo da se na našim prostorima šah ponovo vraća na pijedostal sportova, maker jednom godišnje, na dečjem turniru.

Upriličen je i bogat kulturno-zabavni program na otavranju turnira, obezbeđene su bile garniture za sve učesnike, poštovana je satnica, a ogromne reklame i skupocene mušeme sa posterom turnira, plenile su sve takmičare i pratioce.

Sve čestitke, glavnom organizatoru i glavnom sudiji, Simenonu Stoičkovu, za ovu vrhunsku predstavu!

Mala zamerka organizatoru turnira je samo što nije u svim grupama parovano programom swis-menager i što parovi i rezultati nisu podizani na internet, što je standard i na turnirima nižeg ranga.

Kategorija dece do I razreda OŠ

Jovan Stevanović pobednik grupe do I razreda OŠ, ispred dvojice konkurenata sa kojima je delio mesto, sa maksimalnih 6 pobeda iz 6 partija!

Aktuelni prvak ŠSCS, Jovan Stevanović, je ponovo pokazao svoj ekstra talenat i klasu i sa svih 6 pobeda, osvojio prvo mestu, u kategoriji sa 128 takmičara!!

Filip Zdravković, naš drugi adut, je  na deobi IV-XIII mesta, ukupno deseti. Jovan Andrejević je iznenadio sve deobom IV – XIII mesta, konačno trinaesti sa 5 poena.

Odličan utisak skoro svih članova Škole šaha Dečjeg centra: Vuk Cvetković, sa 4 poena iz 6 kola, na deobi 16-37.mesta, konačno16-ti; takođe, na deobi 16-37. mesta i Petar Vučković, konačno 18-ti i Mara Stevanović, konačno 37-a. Iva Vuksanović je sa 3,5 poena na deobi 38-45.mesta, konačno 40-ta.

Treba pohvaliti i odličan rezultat dvojice Vlasotičana: Mihailo Momčilović je odličan četvrti, sa 5 poena, a Pavle Stamenković, 14-ti sa 4,5.

Kategorija dece od II do IV razreda OŠ

Una Vuksanović  senzacionalno na deobi V – XIX  mesta u grupi od II do IV razreda, a ukupno deveta!

Una Vuksanović je premašila sve prognoze, i sa 5 poena se našla na deobi V do XIX mesta, odnosno osvojila je sjajno, 9-to mesto, ispred mnogih poznatih šahista, U toj grupi je 12-to mesto osvojila Anđela Dimitrijević,a tek trinaesto Dimitrije Stanković, jedan od glavnih favorita. Lutrija švajcarskog sistema, na turniru sa velikim brojem takmičara, a svega 6 kola, ne daje uvek realne plasmane, ali time uspeh Une Vuksanović nije manji, već naprotiv! Učestvovalo je čak 182 igrača.

Kategorija dece od V do VII razreda OŠ

U najstarijoj kategoriji, učestvovao je 81 takmičar, a naša članica, Jelena Stevanović, specijalista za ubrzane tempove, je ovoga puta imali skrominh 3,5 poena iz 6 partija. Bivši član Škole šaha DC, Nemanja Petrović, je na deobi II do VII mesta, konačno šesti, sa 5 poena, što je odličan rezultat. Ostali niški  aduti u najstarijoj grupi su bili tik ispod crte: Dušan Petrović 11-ti a Anja Simić 12-ta, sa 4,5 poena.

Gradski Sahovski Savez zahvaljuje FM i IA Draganu Zivicu na obavestenju i angazovanju oko odrzavanja turnira,kao i Ivani Kamenovic i MK i NA Igoru Lukicu na na organizaciji oko prijave i odlaska dece na turnir.

Ovo je lep primer dobre saradnje na zadovoljstvo dece koja su uzivala i lepe rezultate ostvarila.

Izvestaj sa turnira smo preuzeli od FM i IA Dragana Zivica.