Novo na sajtu

Spektakularni brzopotezni turnir u niškoj šahovskoj meki – Zelenom viru

Šahovski klub gluvih i nagluvih „NAIS“ (tehnički organizator GP serije 2017) i Gradski šahovski savez Niša, u saradnji sa   Restoranom “Zeleni vir” , organizovali su  Brzopotezni turnir u šahu: “Zeleni vir  2017“, a to je ujedno  bio IV kvalifikacioni turnir „ GRAN PRI GŠS&NAIS-NIŠ 2017“

Turnir je održan 29. avgusta 2017. godine, u Restoranu “Zeleni vir” u Nišu, igralo se 11 kola po švajcarcu, za nagradni fond od 15.000 dinara.  Takmičenje  se rejtingovalo kod FIDE, a bodovalo se i za finalni Gran Pri GŠS&ŠKGN NAIS 2017.

Učestvovalo je 26 igrača, od čega 1 GM, 2 IM, 1 WIM, 5 FM I još nekoliko igrača čija je overa titular u toku ili ne overavaju titulu FM, očekujući poslednji bal za titulu IM.

Pobedio je IM Branimir Maksimović, sa 8,5 poena. Na deobi 2-4. mesta, sa 7,5 poena, poređani po dodatnim kriterijumima su: FM Draga Živić, GM Miroslav Miljković i Stefan Mladenović (2 IM bala). Od 5-7.mesta, sa osvojenih 7 poena su : IM Zoran Ilić, FM Goran Terzić i MK (FM) Mario Livaja. FM Dejan Kulak, na osmom mestu, sa 6,5 bodova zaključuje spisak osvajača glavnih nagrada. Specijalne nagrade osvojili su: WIM Maja Veličkovski 6,5 najuspešnija žena; Anđela Dimitrijević 6, najbolji junior; dr Slobodan Ilić 6, najbolji veteran S50; Petar Rolj 5,5, najbolji veteran S65; Dimitrije Stanković 5,5, najuspešniji za rejting do 2100 i Branislav Denović 4,5, najbolji za elo do 1900 poena.

Turnir je uspešno sudio NA  Aca Jovan Krstić, ujedno zadužen i za kompjutersko parovanje.

Restoran-prenoćište “Zeleni vir” i direktor Dejan Stojanović još jednom su bili izvanredni domaćini. Gostoprimstvo na koje su šahisti već navikli, tokom 3 Opena i nekoliko rapid turnira, nadograđeno je organzacijom ovog brzopoteznog turnira, koji će postati tradicionalan. Ništa nije slučajno, budući da je Dejan Stojanović bio član jedne od najboljih ekipa OŠ stare SFRJ, pod vođstvom legendarnog nastavnika Dragoljuba Džonića.

 

Šahovski pozdrav,

FIDE majstor, FIDE trener, Internacionalni arbitar

Dragan Živić, potpred. Šah. kluba GN NAIS